svamp til madlavning

Det bliver koldere og koldere, og antallet af timer med dagslys kan efterhånden tælles på en hånd. De fleste vil nok foretrække at hoppe i en behagelig sweater og sætte sig til rette i sofaen, men her kommer en opfordring til at iklæde sig skiundertøjet og bevæge sig hen til den nærmeste skov. For svampesæsonen er langt fra overstået, og der er rig mulighed for kvit og frit at finde velkendte og smagfulde svampe, der kan bruges i madlavningen.

Her kommer et par eksempler på svampe, du stadig kan nå ud og plukke i de danske skovbunde – men, du skal være hurtig, for så snart frosten sætter ind, er det mere eller mindre ens betydende med, at svampesæsonen er slut.

Den almindelige kantarel

En af de helt store klassikere, når det kommer til svampe. Kantarellen er tragtformet og minder af udseende ikke om andre svampe i Danmark. Og så til det vigtigste – kantarellen er en fremragende svamp til madlavning og kan bruges fra alt til sovs og gryderetter. Du har størst chance for at finde kantareller i bakket terræn og ved sydvendte skråninger i bøgeskove.

Karl Johan

Vi forsætter med endnu en klassiker. Karl Johan, som af mange regnes for en af de fineste spisesvampe. Svampen har en god størrelse, så du får meget ud af dine anstrengelser ved at lede specifikt efter Karl Johan, som er halvkugleformet med en hvid stok, der kan blive op til 20 centimeter høj. Hvis du vil på jagt efter Karl Johan, så har du bedst chance for succes i løvskove og nåleskove.

Mark-Champignon

Mark-champignonen er en af de mest almindelige svampe i Danmark, og den er en brugbar ingrediens i enhver ret, der kræver svampe. Mark-champignonen starter ud med at være halvkugleformet og ændrer så form til at være mere flad. Du finder typisk svampen på almindelige græsmarker, hvor der oftest gror store kontingenter på samme område. Du skal dog være opmærksom, da mark-champignonen godt kan forveksles med karbol-champignonen, der er lettere giftig. Du kan kende forskel på de to ved, at sidstnævnte har en kromgult skær i bunden af dens stok.

I tillæg til ovenstående svampe kan du i november måned også være heldig at plukke Spiselig Skørhat, Mørk Honningsvamp, Almindelig Pigsvamp og mange andre lækre spisesvampe.

Har du heldet med dig, kan du jo kaste dig ud i en omgang ristede kantareller på et stykke ristet brød. Fuldend eventuel smagsoplevelsen med lidt vesterhavsost.

Eller hvad med at supplere din oksemørbrad med en stuvning på Karl Johan-svampe tilsat friskrevet parmesan.

Du kan også fyre op for en, for årstiden, velkendt ret, nemlig svampesuppen, hvor mark-champignonerne nemt kommer til sin ret. Nydes med et stykke ristet brød på en kølig dag.

Vi håber, at du har fået tændt din indre svampeentusiast, og vi ønsker dig held og lykke med din jagt.