pescetarisk kost

Det anslås at ca. 2% af danskerne spiser pescetarisk eller er ‘pesco-vegetar’. En pescetarisk kost er inspireret af den vegetariske kost. Dog kombinerer pescetarisk kost elementer fra den vegetariske kost med det at spise fisk og skaldyr. Når man er pescetar, spiser man altså primært vegetarisk, hvor man spiser plantebaseret og går uden om kød fra landdyr, men man spiser fortsat fisk. Nogle pescetarer går uden om æg og mejeriprodukter, mens andre ikke gør. 

En pescetarisk kost indeholder typisk: 

  • Plantebaseret fødevarer som grøntsager, korn, bælgfrugter, nødder, frø, frugter m.m. 
  • Fisk og skaldyr som laks, tun, rejer, hummer, torsk, muslinger m.m. 
  • Mejeriprodukter og æg: Nogle pescetarer vælger at inkludere mejeriprodukter og æg i kosten. Hvis man gør det, kan produkter som æg, mælk, yoghurt, ost m.m. også være en del af en pescetarisk kost. 

Fordele ved at spise pescetarisk kost

Der er en række fordele ved at spise efter de pescetariske principper. Ifølge Fødevarestyrelsens officielle kostråd bør man spise planteriget og skrue op for mængden af fisk og bælgfrugter og ned for sit kødindtaget. Dette går i lang udstrækning hånd i hånd med den pescetariske kost, hvor man får en masse grøntsager, frugter, bælgfrugter og kornprodukter, som har en gavnlig effekt på kroppen. Derudover suppleres kosten med protein og sunde omega-3 fedtsyrer fra fisk. Derudover udleder pescetarisk mad typisk mindre CO2 end kost, der er afhængig af kødproduktionen. 

Læs mere om vores pescetar frokostordning her