Det at være laktoseintolerant betyder i korte træk, at ens tolerance overfor laktose er nedsat. Laktose er også kendt som mælkesukker, og det findes i mange mælkeprodukter. Når ens tolerance overfor laktose er nedsat, skyldes det, at kroppen ikke kan nedbryde og optage laktosen i maden, fordi man helt eller delvist mangler enzymet laktase. Laktase er nemlig det enzym, der står for at spalte laktosen i tyndtarmen. Hvis ikke laktosen spaltes her, binder det vand, hvilket kan give ubehagelige symptomer i maven.
Symptomer på laktoseintolerans
- Maven rumler
- Diarré
- Oppustethed
- Luft i maven
- Mavesmerter
- Kvalme
Hvorfor er nogle mennesker laktoseintolerante?
Laktoseintolerans er arvelig. Få mennesker er født helt uden enzymet laktase, mens de fleste laktoseintolerante oplever, at evnen til at nedbryde laktose bliver mindre og mindre med årene, fordi aktiviteten af enzymet laktase med alderen aftager. Det er blandt andet meget udbredt i nogle dele af verden, herunder Asien, Afrika og Sydeuropa.
Man kan desuden midlertidigt have nedsat aktivitet af laktase ved maveinfektion, cøliaki og Crohn’s sygdom. Derudover kan noget medicin, kemo og kirurgiske indgreb påvirke ens tolerance overfor laktose.
Hvad må man ikke spise, når man er laktoseintolerant?
De fleste med laktoseintolerans kan indtage laktose i mindre mængder. Det er dog individuelt, hvor grænsen går, før man begynder at opleve symptomer. Når man er laktoseintolerant spiser man derfor enten en laktosefattig kost, hvor man reducerer mængden af laktose eller en helt laktosefri kost, alt afhængig af ens tolerance.
Laktose findes i mælkeprodukter. Vær opmærksom på, at det kan være til stede i mange retter, farsretter, supper, bagværk, kager, desserter og andre produkter, du finder i buffeten, på menukortet eller i supermarkedet. Tjek derfor varedeklarationen, eller spørg personalet.
MENU