I de seneste år er der kommet enormt meget fokus på vegetarisk mad. Det er der god grund til. De ofte grøntsagsspækkede retter kan smage fantastisk, og så er det selvfølgelig godt for klimaet. I mange husstande er man begyndt at indføre kødfrie dage. Om motivationen er at indtage flere grøntsager – altså en sundhedsvinkel -at blive mere klimavenlig eller en blanding af det hele, er forskellig. Det kan dog være svært at finde inspirationen til nye retter, hvis kødet hidtil har spillet hovedrollen i køkkenet. Én af metoderne kan også indebære en vegetarisk frokostordning, som du kan bestille gennem Frokostordninger.dk.
To tilgange til vegetariske retter
Der er flere måder, du kan forsøge at skære ned på kødet i dagligdagen. Hvis vi tager udgangspunkt i aftensmaden; dét måltid, som for mange er det centrale, så er der overordnet to tilgange. Der er tilgangen, hvor man tager udgangspunkt i en ret, som traditionelt indeholder kød. Man forsøger så at finde et alternativ til kødet, således at retten i sig selv forbliver så intakt som muligt. Den anden tilgang bærer i højere grad præg af, at grøntsagen som råvare (som eksempel) danner udgangspunkt for retten, og man herudfra opbygger rettens komponenter.
Begge metoder kan bruges som en måde til at skære ned på kødet.
Det handler om enkelhed
Der er mange retter, hvor kødet blot spiller en mindre rolle, og hvor det egentlig kun er ‘fyld’ til smagsindtrykket. I sådanne retter kan du sagtens fjerne kød som komponent og stadig nyde essensen af retten. En risotto er et rigtigt godt eksempel i den sammenhæng. Du har måske lavet risotto tidligere, hvor kylling som ingrediens er blevet tilføjet. Men prøv uden. Tilføj i stedet ingredienser, som vil komplimentere den rige smag fra parmesan-osten. Gør risottoen fyldig ved at tilføje svampe, eller gør den mere frisk og let ved at tilføje ærter eller tomater. Og husk det sidste touch med basilikum, løvstikke, bredbladet persille eller lignende.
.. Men samtidigt at tænke kreativt
Der findes utallige af vegetariske opskrifter på nettet. Så helt kreativ behøver du faktisk ikke være i dag. Du kan dog stadig godt tænke lidt ud af boksen derhjemme. Der kan som regel altid findes et alternativ til kød. Tænk på frikadeller. Her fungerer en veggie-dele rigtig fint som alternativ, og det er nemt at lave. En veggiebøf- eller delle kan laves af rigtig mange forskellige slags grønt. Det eneste, du skal tænke over, er, at massen skal hænge sammen. Æg fungerer ofte som en god ‘lim’ mellem de forskellige råvarer – som vi også kender det fra falafler.
Find inspiration på nettet og gå en ekstra gang i tænkeboksen derhjemme. Start bare med et kig i grøntsagsskuffen, og se, om der ikke skulle dukke en idé eller to op.