Flere madvarer er blevet udnævnt som såkaldt superfood, fordi de på den ene eller anden måde kan booste og bidrage positivt til ens sundhed. Men er nogle fødevarer bare ekstremt sunde og bare “super” gode for dig? Eller er såkaldt superfood en “myte”?
Hvad er superfood?
Superfood har ikke en endelig eller officiel definition, men overordnet set dækker det over forskellige fødevarer og ingredienser, som indeholder en høj koncentration af gode næringsstoffer, herunder vitaminer, mineraler og antioxidanter, og som anses som at have særlige sundhedsmæssige fordele. Der findes en række fødevarer, som ofte betegnes som superfood. Listen er lang, og den har også med at skifte. Men eksempler på fødevarer, der ofte udnævnes som superfood er:
- Blåbær
- Spinat
- Ingefær
- Chiafrø
- Avocado
- Goji
- Acai
- Spirulina
- Chorella
- meget mere….
Er superfood en myte?
Dykker man ned i de officielle indsatsers officielle råd og ser på ekspertudtalelser på området, tegner der sig et billede af, at man faktisk ikke bør fremhæve nogle fødevarer som ekstremt sunde fødevarer eller som såkaldte superfoods, selvom de er meget sunde og fulde af næring. Man mener ikke, at der findes nogle ekstraordinære sunde fødevarer, som kan gøre en særligt sund, og at der heller ikke er nogle fødevarer, som kan anses som værende direkte mirakelmad. Problemet ved at fremhæve særlige fødevarer som superfood kan blandt andet være, at man giver et billede af, at bare man spise det, så kan resten af ens kost være mere eller mindre ligegyldig.
Fødevarestyrelsen skriver fx på deres hjemmeside, at man ikke kan tale om superfoods. De peger på, at fødevarer ikke i sig selv enten er sunde eller usunde, men at sundhed derimod handler om den generelle kost, mængderne og sammensætningen af kosten. Det handler om en langt større kompleksitet, og om at man spiser sundt og varieret (hvilket sagtens kan indeholde såkaldt superfood). Her anbefales det, at man spiser efter de officielle kostråd, der lyder:
Officielle kostråd
- Spis planteriget, varieret og ikke for meget
- Spis flere grøntsager og frugter
- Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
- Spis fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det fede, salte og søde
- Sluk tørsten i vand
Kilde: Fødevarestyrelsen
Sådan sikrer du en sund og varieret kost
Det anbefales altså, at man fokuserer på en sund og varieret kost, der følger de officielle kostråd, nærmere end man fokuserer på særlige superfoods. Det kan du blandt andet gøre ved at sørge for at få nogle sunde måltider med forskellige fødevarer i løbet af dagen og eventuelt supplere med mindre mellemmåltider bestående af frugt eller nødder. Hos frokostordninger.dk vægter din og dine medarbejders sundhed højt, og derfor tilbyder vi også sunde frokostordninger til enhver smag. Med en sund frokostordning får I hver dag et bredt og varieret udbud af næringsrige retter.