Sous vide betyder “under vakuum” og er en utrolig populær madlavningsmetode, hvor maden tilberedes i en vakuumpose i et vandbad ved en præcis og konstant temperatur over en længere periode. Fordelen ved tilberedning i en sous vide er, at den konstante temperatur over lang tid sikrer, at maden bliver tilberedt ensartet og får en perfekt konsistens.
Har du overvejet at at springe ud i det og prøve at tilberede din mad i en sous vide? På læs med her. Her guider vi dig trin for trin i, hvordan du bruger den.
1. Sådan kommer du i gang
Det kræver ikke så meget at komme i gang med sous vide, som mange måske tror. Det eneste, man skal bruge er:
- En sous vide stav
- Et sous vide kar eller en stor, høj gryde (10 liter)
- En vakuumpakker
- Vakuumposer
2. Hvad vil du lave i en sous vide?
Når du har anskaffet dig de nødvendige redskaber, skal du beslutte dig for, hvilken ret du vil kaste sig ud i. Mange tilbereder deres kød i en sous vide, men faktisk kan man tilberede både fisk, grøntsager, æg, bearnaisesauce og meget meget mere. Inden du vælger, hvad du vil tilberede, er det vigtigt at være opmærksom på tilberedningstiden. Nogle former for fx kød skal nemlig tilberede i 12 timer eller længere. Man skal derfor vide i god tid, hvad man ønsker at lave.
3. Fyld sous vide karret op
Når du har fundet det, du ønsker at tilberede, er du klar til at komme igang. Start med at fylde koldt vand i sous vide karet eller gryden, og placér sous vide staven på kanten med klemmen. Det er sous vide staven, som varmer vandet op og sikre den rette konstante temperatur. Sørg derfor for, at vandkanten er mellem max og minimum på staven.
4. Indstil temperatur og varighed
Undersøg nu, hvilken temperatur og varighed der anbefales til den givne fødevare. Når du har indstillet temperatur og varighed på sous vide staven, begynder opvarmningen. Når den ønskede temperatur er opnået, hører du en lyd, som indikerer, at tilberedningstiden starter.
5. Vakuumpak din mad
Mens du venter på, at temperaturen opnås, kan du vakuumpakke maden. Krydder det, som du ønsker, og læg det i en vakuumpose. Tænd vakuumpakkeren, og placér den åbne ende i vakuumpakkeren. Pres ned, og tryk på knappen, som vakuumpakker og forsegler ”. Kontrollér, at forseglingen er intakt.
6. Læg vakuumpakningen i sous vide karret
Når sous viden har opnået den ønskede temperatur, og maden er vakuumpakket, er du klar til tilberedningen. Læg maden i karret, så det er dækket af vand.
7. Vent
Sous viden er indstillet til den ønskede tid, så nu kan du bare læne dig tilbage og vente.
8. Giv evt. stegeskorpe og trækketid
Når sous viden er færdig, skal du forsigtigt tage vakuumposen op af karret og maden ud af posen. Hvis du har lavet kød, er det en god idé at stege kødet et par minutter på alle sider, så den får en lækker stegeskorpe. Husk at lade kødet trække, så det forbliver saftigt.