tilberedning af mad

Tilberedning af frokost til arbejdet kan blive et område, som du bliver rutineret i. Men er rutiner i tilberedning af frokost altid godt? Variation i din frokost kan have stor indflydelse på, hvordan du nyder din mad. Det samme produkt kan med andre tilberedningsmetoder, end hvad du er vant til, tilføre mere smag, tekstur og næring til din frokost.

Tilberedningsmetoder

Du kan gøre brug af samme råvarer eller sammensætte en frokost alt afhængigt af den eller de tilberedningsmetoder, som du vælger. Tilberedning af frokost skal være nemt, smagfuldt og nærende. Hver af følgende tilberedningsmetoder bidrager til smag og næring på hver deres måde afhængigt af, hvad der tilberedes. 

Grillning

Grillning er en fantastisk tilberedningsmetode, der tilføjer en dejlig røget smag til dine retter samtidig med, at den holder dem saftige og møre. Du kan grille et kyllingebryst, en laksefilet eller grøntsags-kabobs på forhånd, så du kan bruge det i salater eller en fuldkornswrap. Kom en god dressing i salaten eller din wrap, så det komplementerer grillsmagen. Tilberedning af grøntsager som peberfrugter, squash og aubergine på grillen kan tilføje en ekstra dimension af smag til dine frokostretter.

Stegning

Stegning som tilberedning er en hurtig og bekvem måde at tilberede mange forskellige typer fødevarer på, og det kan give en sprød og crunchy tekstur og en dyb smag. Steg et kyllingebryst eller noget tofu på en pande med lidt olivenolie og krydderier. Dit protein kan også serveres med stegte grøntsager. Tilberedning af stegte grøntsager kan ske på samme pande, så smagen på panden tilføres til dine grøntsager.  

Bagning

Bagning er en mere skånsom tilberedningsmetode, der bevarer næringsstofferne i dine fødevarer. Tilberedning med bagning giver en dejlig og blød tekstur, men det kan også blive tørt. Derfor skal man være opmærksom på det produkt, man tilbereder, så det for den rette tid i ovnen. Du kan bage et kyllingebryst eller en fisk i ovnen med friske krydderurter, hvidløg og citron, så du får en let og velsmagende frokost. Du kan også bage grøntsager som søde kartofler, rødbeder og løg for at tilføje sødme og fyldig smag til dine frokostretter.

Dampning

Dampning er blandt de sundere tilberedningsmetoder, når frokosten eller et andet måltid skal tilberedes. Processen, som maden skal igennem ved dampning, gør, at smag og næringsstoffer i dine fødevarer forbliver. Du kan dampe grøntsager som broccoli, grønne bønner og blomkål, hvor denne tilberedning kan bevare deres sprødhed og farve. Du kan også dampe et kyllingebryst eller en laksefilet med aromatiske urter og krydderier.

Rå tilberedning

Rå tilberedning af frokost indebærer at spise fødevarer i deres naturlige tilstand, uden varmebehandling eller anden form for tilberedning. Du kan sammensætte en frisk salat med en blanding af grøntsager, frugter, nødder og frø, hvor alt kommer i skålen råt. Det kan give en nærende, velsmagende og sprød frokost. Du kan også lave rå wraps med grøntsagsblade, hvor du kommer noget fyld i. Fyldet kan være hummus, tzatziki, avokado eller andre grøntsager, der gør at dit frokostmåltid bliver let og sundt.

Uanset, hvilken eller hvilke tilberedningsmetoder du vælger, er det vigtigt at fokusere på at bruge friske og næringsrige ingredienser for at sikre, at dine frokoster er velsmagende og nærende. Tænk så vidt der er muligt protein, vitaminer, mineraler, fedt og fuldkorn ind i din frokost, så du får et energiskabende måltid. Ovenstående viser også, at du kan bruge samme råvarer til flere forskellige tilberedninger, hvorfor du kan eksperimentere med nogle af de nævnte tilberedningsmetoder, så din frokost bliver varieret.

Hvis du har brug for idéer til frokostretter, kan du læse vores indlæg om idéer til mad på job. Varieret frokost med flere tilberedningsmetoder kan du få ved at etablere en frokostordning. Du skal blot angive jeres ønsker – fx en økologisk frokostordning eller en pescetarisk frokostordning, så matches jeres ønsker med samarbejdskøkkener, som kan imødekomme jeres krav.