Det bliver køligere, bladene begynder at falde af træerne, og mørket kommer snigende. Det kan kun betyde, at det er tid til én ting: suppe. Det er nemlig en rigtig efterårsspise, som man kan lune sig på. Derfor er supper perfekte at nyde i det grå, kølige efterår. Det gode ved efterårssuppe er ikke kun, at man kan varme sig på det. Efterårets lækre råvarer kan også komme i spil, og så smager de lune supper fantastisk.
Her får du 3 lækre opskrifter på efterårssuppe, hvor årstidens råvarer bliver brugt.
Efterårssuppe med butternut squash og græskarkerner
Butternut squash er også en af efterårets klassiske grøntsager, som smager helt vidunderligt i en suppe. Dens søde, nøddeagtige smag kombineret med gulerødder, hvidløg, løg og en masse varme krydderier passer perfekt til efterårets kolde aftener.
Ingredienser (4 personer)
- 1 butternut squash
- 3 gulerødder
- 3 fed hvidløg
- 1 stort løg
- Vand
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 2 laurbærblade
- 1 tsk timian
- 1 tsk rosmarin
- Salt og peber
- Smør eller olie til stegning
- Creme fraiche til toppen
- Græskarkerner til pynt
Fremgangsmåde
- Skær butternut squash og gulerødder i mindre tern (husk at vaske og skylle det godt.) Hak løg og hvidløg fint.
- Svits løg og hvidløg i en gryde.
- Tilsæt gulerødder, butternutsquash og krydderier (undtagen laurbærblade) i gryden og svits det i 5-10 minutter.
- Tilsæt vand så det dækker grøntsagerne. Opløs bouillonterning, og tilfør laurbærblade og lidt salt. Lad det koge ved middel varme i cirka 20 minutter.
- Fjern laurbærbladene, og blend suppen med en stavblender.
- Smag til med salt og peber
- Server med i en dyb tallerken med en smule creme fraiche og et drys græskarkerner.
Velbekomme.
Suppe kartoffel, porre og bacondrys
Både kartofler og porrer er i sæson, og hvad bedre end at bruge det til en lækker, cremet suppe med sprødt bacon på toppen.
Ingredienser (4 personer)
- 1 kg skrællede kartofler
- 1 dl fløde (piskefløde eller madlavningsfløde)
- 3 porrer
- 1 løg
- 2 bouillonterning
- Vand
- Salt og peber
- 200 gram bacon i tern
- Evt. purløg eller forårsløg på toppen
Fremgangsmåde
- Steg bacontern i en gryde. Når de er færdige, sættes de til side på en tallerken eller i en skål. Lad fedtstoffet blive i gryden.
- Skær porrer, løg og kartofler i tern, og svits det hele i gryden med fedtstoffet fra bacon i et par minutter.
- Tilsæt vand, bouillonterning og salt, så det dækker grøntsagerne. Lad kartofler, porrer og løg koge i cirka 15-20 minutter, eller til de er helt møre.
- Hæld evt. lidt vand fra og blend med en stavblender.
- Tilsæt fløde. Hvis den er for tyk, tilsæt vand. Er den for tynd, tilsætter du mere fløde. Suppen skal være cremet.
- Smag til med salt og peber.
- Server med bacondrys og evt. hakket purløg eller purløg på toppen.
Så er der serveret.
Suppe med efterårets rodfrugter og brødcroutoner
Rodfrugter er endnu en efterårsspise, som fungerer perfekt i en lun suppe. Du kan bruge lige præcis de rodfrugter, du kan lide, og du kan sammensætte dem, som du ønsker.
Ingredienser (4 personer)
- 1 kg blandede rodfrugter fx. gulerødder, søde kartofler, knoldselleri og jordskokker.
- 3 fed hvidløg
- 1 stort løg
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 2 dl fløde
- Vand
- Salt og peber
- Laurbærblade
- Kviste af timian og rosmarin
- Smør eller olie til stegning
- Daggammelt brød til brødcroutoner
- Olivenolie
Fremgangsmåde
- Skræl rodfrugterne, og skær dem i mindre tern. Hak løget groft.
- Svits løg og hvidløg i en gryde et par minutter. Tilsæt rodfrugter.
- Tilsæt vand, bouillonterning og salt, så det dækker rodfrugterne. Tilsæt laurbærblade og kviste af timian og laurbærblade.
- Lad det koge i cirka 30 minutter, eller indtil grøntsagerne er møre.
- Mens suppen koger, kan du laver brødcroutoner. Skær brødet i mundrette størrelser, vend det i olivenolie, salt og peber. Tilbered dem på en varm pande med smør.
- Fjern kviste og laurbærblade fra suppen, og blend det hele sammen med en stavblender.
- Tilsæt fløde, så suppen bliver cremet og lækker.
- Smag til med salt og peber.
- Server med hjemmelavede brødcroutoner.
God fornøjelse.
Vil du have flere opskrifter? Vores blogunivers opdateres løbende med inspiration og lækre opskrifter, der er sæsonaktuelle, lækre og nemme at gå til.