Rødbede er en af vinterens lækre råvarer, som kan bruges på mange forskellige måder. Den mørkerøde rødbede kan nemlig inkorporeres og spille en central rolle i både det søde og salte køkken, ligesom rødbede kan bruges til både lækre drikke og i madlavningen. Mulighederne er mange, og derfor giver vi her inspiration til 4 forskellige måder at bruge rødbeder.
Bag om rødbeden
Rødbede er en del af bedefamilien. I Danmark er det den aflange rødbede i den karakteristiske mørkerøde farve, som er den mest typiske. Men faktisk findes der mange forskellige beder i familien fx stribede beder og gule beder.
Rødbeden er i sæson fra august til marts og er en god kilde til fx fibre, kalium C-vitamin og B-vitamin.
1. Syltede rødbeder
Traditionelt set er rødbeden i Danmark brugt som tilbehør i form af syltede rødbeder. Mange har måske fået syltede rødbeder på en leverpostejmad eller som tilbehør til frikadeller.
Det er ikke svært at kaste sig ud i at lavede hjemmelavede syltede rødbeder. Det eneste det kræver er nemlig rødbede, eddike, sukker, salt og vand. Hvis du vil tilføre dem lidt ekstra smag, kan du vælge at tilføje krydderier i form af en kanelstang, laurbærblade, nelliker etc.
Når du skal lave dem, skal du først vaske og skrubbe rødbederne grundigt, så der ikke er mere jord tilbage. Herefter koger du dem med skræl i cirka 30 minutter, og når de er kølet af kan du gnide skrællen af og skære dem i skiver. Lagen, som består af eddike, sukker og evt. krydderier får et opkog og hældes over rødbederne.
2. Rødbeder i ovnen
Bagte rødbeder med honning er perfekt tilbehør til aftensmaden eller i en salat.
Skær rødbederne i mundrette stykker, og lav en blanding af olivenolie og honning, som hældes over bederne. Drys med salt, peber og evt hvidløgssalt, og bag dem i ovnen i cirka 30 minutter.
3. Juice med rødbede
Hjemmelavet rødbedejuice har både knald på farverne, vitaminerne og smagen. Har du en juicer derhjemme, kan du derfor med fordel springe ud i en juice med rødbede. Prøv at juice rødbeder sammen med æble, gulerod, ingefær og appelsin – det smager himmelsk.
4. Rødbedekage
Rødbede passer også perfekt i en chokoladekage. Smagen er ikke så gennemtrængende, men bederne giver kagen en lækker, saftig konsistens. Prøv derfor at tilføre revet rødbede i din chokoladekage – du vil ikke fortryde det.