Når andens duft spreder sig i spisestuen og flæskesværret knaser mellem tænderne, så sidder du måske og føler dig lidt udenfor, hvis du er vegetar. Julemad bliver ofte forbundet med kød, der er svøbt ind i brun sovs, og man opfatter nærmest anden og flæskestegen som hovedpersonerne den 24. december. Men der er masser af lækre vegetariske julemad-opskrifter. Her kan du få to eksempler på julemad til vegetarer, der kan få mundvandet til at løbe i vand og stadigvæk bringe julestemningen til rundt om bordet.
Vegetarisk julesteg
I stedet for flæskesteg, kan I få jer en lækker vegetarisk udgave, som er lavet på svampe. Svampe-stegen går også godt til en lækker rødkålssalat, kartofler og sovs, så den passer godt ind på det klassiske danske julebord.
Du skal bruge følgende:
- Et enkelt æg
- Et enkelt løg
- Tre fed hvidløg
- 450 gram portobello svampe
- 20 gram vegansk smør
- 100 gram blå ost
- En rulle butterdej
- 300 gram spinat
Sådan laver du stegen til din vegetariske julemad
Tænd ovnen på 200 grader. Hak hvidløg og løg og steg på panden ved mild varme. Hvis spinaten ikke er skyllet på forhånd, så skal det skylles og gøre klar. Læg herefter spinaten på panden og steg det sammen med løgene. Steg det i et par minutter og fjern spinaten derefter. Svampene skal skæres i skiver efter, de er blevet skyllet og skal steges med salt og peber på panden ved samme temperatur som spinaten. Butterdejen rulles ud, hvorefter spinaten lægges på først efterfulgt af blå osten. Læg svampene på til sidst og krydr gerne til med lidt ekstra salt og peber. Skær siderne af butterdejen og flet det ind over midten. Butterdejen skal pensles med æg, og så er den klar til at blive bagt i ovnen. Svampe-stegen skal have 20 minutter og er herefter klar til et vegetarisk julemads bord.
Bagt jule-græskar
Den her opskrift er oplagt til julebordet og nem at lave. De søde bagte græskar går godt med brun sovs og en lækker salat. Hvis man ønsker forskellige retter julemad til vegetarer, så bør den opskrift komme med på ønskelisten. Opskriften er til seks personer.
Du skal bruge følgende:
- Tre hokkaidoer
- Tre skalotteløg
- 200 gram vegansk smør
- En citron
Sådan laver du bagt græskar til din vegetariske julemad
Tænd din ovn på 200 grader. Skær græskarret over på midten, så det bliver halveret og fjern derefter kernerne. Skær riller i græskarret på ydersiden/skallen, pensl det med olivenolie og drys med salt/peber. Græskarret skal bages i 35-40 minutter. Når græskarret er færdigt, skal der hældes brunet smør udover for at give ekstra smag og gøre retten endnu lækrere. Ti minutter før græskarret er færdigt, skal du smelte 200 gram smør på panden ved mild varme og bland smørret med hakket skalotteløg samt revet citronskal. Når græskarret er bagt færdig, kan du hælde det brunede smør ud over.
Spring ud i vegetarisk julemad
Juleaften og juletiden generelt er ofte bundet op på mad. Vi mødes til julefrokoster og vi mødes til gløgg og æbleskiver, hvor maden hele tiden er det centrale for vores sammenkomst. Derfor er det også vigtigt, at alle føler sig velkommen uanset, om man er vegetar eller ej. Man behøver slet ikke føle sig udenfor, hvis man ikke kan spise flæskesteg, sild eller frikadeller. Julemad til vegetarer behøver hverken være kedeligt eller tørt. Der findes masser af gode eksempler på opskrifter, som vil give dig den helt rette julestemning.
Få vegetarisk mad hver dag på arbejdet
Ønsker i vegetarisk mad til frokost på arbejdspladsen? Frokostordninger.dk samarbejder med en række køkkener, der kan sørge for en vegetar frokostordning til medarbejderne. Skal frokosten være udelukkende plantebaseret, så kan man også sagtens få en vegansk frokostordning. Beskriv ønskerne og behovene, så matcher frokostordninger.dk jer med 3 frokostordninger, der passer til jeres virksomhed og dens medarbejdere.