spis fødevarer i sæson

Der er i de senere år kommet større fokus på at spise efter sæsonen råvarer i Danmark. Det er i høj grad takket være en række danske kokke, der i 2004 skabte et madmanifest, der skulle skabe mere fokus nordiske råvarer i sæson og madtraditioner. Det blev døbt Ny Nordisk Mad. I Danmark kan vi dyrke en helt masse forskellige frugter, grøntsager og rodfrugter, som førhen har været lidt overset. Fordi vores klima er så skiftende fra meget kolde vintre til meget varme somre, skaber det grobund for en stor diversitet i, hvilke råvarer der kan dyrkes – og som vokser vildt i Danmark. Læs her 4 gode grunde til at spise flere af sæsonens råvarer. 

Gør klimaet en tjeneste

Det kan være klimabelastende at transportere eksotiske frugter eller friske bær fra fjerne egne, for at vi i Danmark kan spise dem om vinteren. Da netop frugt og bær ikke kan fryses ned, og ej heller har en særlig lang levetid, så bliver de oftest transporteret med fly (frem for skib) hvilket udleder meget CO2. Det er derfor mere klimavenligt at gå efter sæsonens råvarer i Danmark, da de dyrkes lokalt, og derfor har meget korte transportafstande. Samtidig skal der ikke bruges en masse energi og vand på kunstigt at dyrke varer uden for sæsonen. Råvarer i sæson har nemlig ikke brug for meget mere end de vejr- og temperaturforhold, der lige præcis kendetegner den tid på året.

Få øjnene op for nye ingredienser

Det kan også være en spændende oplevelse at gå på opdagelse i vores egnsbestemte råvarer i sæson. Du kan tage udfordringen op og trylle pastinakker, rosenkål og knoldselleri om til ny nordisk gastronomi. Samtidig undgår du at spise de samme retter året rundt. Lader du din madlavning blive guidet af sæsonens råvarer, vil der automatisk være spændende variation i dine måltider og madlavning. 

Friske råvarer

Med sæsonens råvarer får du automatisk mere friske madvarer, da de er dyrket tættere på dig, og afstanden fra gård til supermarked derfor er meget lille. Friske råvarer i sæson er mere velsmagende, og så er de også sundere. Råvarer der importeres fra fjerntliggende lande har måske været flere dage eller uger undervejs i et containerskib eller fryseboks, før de når din tallerken. De kan også være kunstigt dyrket i et drivhus med UV lys frem for regn og sollys, som er mere naturlige for planten. 

Støt lokale landmænd

Spiser du råvarer i sæson, betyder det også, at du støtter de danske landmænd. Ofte vil du også opleve, at sæsonens råvarer kan købes til en billigere pris, og der samtidig er et stort udvalg fra lokale producenter. Du kan endda skære mellemleddet fra og tage direkte ud i det ganske land og besøge gårdene i dit lokalområde. Her kan du ofte få mulighed for at købe sæsonens råvarer direkte fra landmanden, der har sået og høstet det – det bliver ikke mere autentisk! Om sommeren er det blevet en populær weekend-aktivitet at købe pluk-selv jordbær, når de er i sæson. Her kan du, bevæbnet med spand og solcreme, selv plukke løs af jordbærrækkerne på landets bondegårde. 

Hvilke råvarer er i sæson nu?

Du vil løbende her på bloggen kunne følge med i, hvilke råvarer, der er i sæson, og vigtigst af alt: Hvilke lækre retter du kan lave med dem. Nu er vi i april måned, og du kan blandt andet finde jordskokker, ramsløg, rødbeder og østershatte. Du kan læse et helt blogindlæg om ramsløg her og blive klogere på, hvor og hvordan du selv kan plukke dem i naturen – og få opskriften på en lækker ramsløg-pesto.

Hvis du ligesom os er helt vild med sæsonbetonede råvarer, så kan vi glæde dig med, at du som kunde hos Frokostordninger.dk kan vælge en bæredygtig frokostordning, der har fokus på sæsonens råvarer. Lyder det som noget for dig? Tag kontakt til os, og få tilbud på frokostordninger, der har fokus på at bruge råvarer, der er i sæson.