Når vi skal have gæster på besøg til middag, vil vi gerne servere lækker mad til gæsterne. Men det kan ofte være udfordrende at finde ud af, hvad man skal lave af mad til sine gæster. Står du og skal have huset fyldt af gæster, men mangler du inspiration til gæstemad? Så læs med her, hvor vi giver dig en masse inspiration til, hvad du kan servere for dine gæster.

Hvad er gæstemad?

Inspiration til gæstemadGæstemad er typisk en betegnelse, man bruger for det mad, man serverer, når man får gæster på besøg eller i forbindelse med en særlig lejlighed fx en fejring. Gæstemad er en bred kategori, som ikke begrænser sig til bestemte retter. Det kan nemlig være alt fra enkle retter til mere komplekse og avancerede menuer. Det er meget forskelligt, hvor meget man ønsker at gøre ud af sin gæstemad, ligesom det er forskelligt, hvor langt ens madlavningsevner rækker. Nogle ønsker ikke at gøre det store, mens andre ønsker at diske op med den helt store treretters. I dette blogindlæg får du inspiration til følgende kategorier inden for gæstemad:

  • Snacks
  • Forret
  • Hovedret
  • Dessert
  • Kaffe og te

Snacks

Når man har gæster på besøg, er det altid godt at have nogle lækre snacks klar til at servere, enten som en velkomst eller som en lille appetitvækker inden middagen. Du kan fx servere:

  • Chips og dip
  • Grøntsagsstænger med tzatziki og humus
  • Nødder
  • Bruschetta
  • Ostetallerken

Forretter

Vil du springe ud i en treretters med forret, er det naturligvis vigtigt at vælge en forret, som er smagfuld og appetitlig, og som du kan overskue at lave. Men det er også vigtigt, at det ikke er så tungt, at gæsterne allerede er mætte efter forretten. Her er inspiration til, hvad du kan servere som gæstemad til forret:

  • Tomatsuppe
  • Fiskebisque
  • Ceviche
  • Carpaccio
  • Blinis med stenbiderrogn
  • Grillede asparges med rejer
  • Lakserilette
  • Tartar

Hovedretter

Hovedretten er hovedelementet i din gæstemad. Det er den mest centrale del af måltidet. Hvilken hovedret du vælger, handler naturligvis om din egen og dine gæsters smag, men også anledningen og årstiden. Du kan fx med fordel tænke i årstidens grøntsager eller den ønskede stemning, når du sammensætter og vælger hovedret. Her er inspiration:

  • Bøf med bearnaise
  • Steak med kartofler og en sommersalat
  • Grillet laks med frisk salat
  • Grøntsagsfad med hummus, tzatziki og hjemmelavet brød
  • Beef Wellington
  • Ravioli med svampefyld
  • Portobello svampeburger med pommes frites
  • Risotto

Desserter

Der er intet som at slutte gæstemaden af med en lækker dessert. Her er det igen vigtigt at tænke over, hvad gæsterne kan lide, men du kan også med fordel tænke i at bruge årstidens frugter og bær, som kan give et friskt element til den søde dessert. Du kan fx lave:

  • Passionfrugt cheesecake
  • Frugtsalat
  • Æbletærte med creme fraiche
  • Brownie, is og årstidens bær
  • Pandekager med is og bær
  • Pana cotta

Kaffe og te

Når gæstemaden er overstået, er det ofte ikke tid til at runde aftenen af. Derfor kan det være en fordel service servere kaffe og te efter desserten. Du kan også prøve at servere noget sødt til kaffen, som for eksempel småkager eller chokolade.

Mere inspiration?

Når du er kommet frem til, hvad du vil servere for dine gæster, er det tid til at finde ud af, hvordan det skal tilberedes. Måske kan noget af gæstemaden tilberedes i en sousvide eller en airfyer? Få meget mere inspiration til, hvordan man kan bruge en sousvide her eller en airfryer her.

Du finder meget mere inspiration til madlavning – både til hverdag og fest i vores blogunivers her.