tom tallerken

Hvis du elsker din frokost, kommer det måske som en overraskelse, når vi fortæller, at rigtig mange faktisk slet ikke spiser frokost. Omkring 20-22% af danskerne spiser nemlig ikke frokost, viser flere undersøgelser. Men er det egentlig sundt at springe frokosten over? 

Det sker der, når du springer et måltid over

Der kan være forskellige årsager til, at man vælger at springe et måltid over. Det kan f.eks. være travlhed, manglende appetit, vægttab eller lignende. 

Hvis du springer et måltid over, er det ikke unormalt at opleve, at du bruger mere mental energi på at tænke på mad og har sværere ved at sige nej til kage og andre søde sager senere på eftermiddagen. Det kan også resultere i, at du spiser mere ved næste måltid og dermed kommer til at overspise.  

Hvis du regelmæssigt springer et hovedmåltid over, kan du desuden opleve 

  • At din forbrænding påvirkes negativt. Kroppen har det bedst med at få energi tilføjet løbende igennem tre hovedmåltider og to mellemmåltider.
  • At du får mindre overskud til at træne.
  • At stresshormonet kortisol stiger og kan give uro og angst 
  • At du går “sukkerkold” i løbet af dagen 
  • At du føler dig træt og uoplagt uden overskud i løbet af dagen. Det kan blandt andet betyde, at du oplever at være mindre skarp, når der skal træffes beslutninger   
  • At dit humør påvirkes negativt

Er det så usundt at springe frokosten over? 

Det behøver ikke at være direkte usundt at springe frokosten over, det afhænger dog af, hvordan din krop reagerer på at springe måltidet over. Du kan sagtens få alle de nødvendige næringsstoffer, selvom du skipper frokosten. Men oplever du, at du er meget sulten og træt, og at dit daglige energiniveau, koncentration eller ernæringsindtag bliver påvirket af det manglende måltid midt på dagen, kan det være en god idé at få inkluderet frokosten som en del af din daglige rutine. 

Generelt anbefales det, at man fordeler sine måltider ud på tre hovedmåltider og to-tre mindre mellemmåltider for at holde et stabilt energiniveau. 

Arbejdspladsen kan gøre noget

Som arbejdsplads kan det være en god idé at tilbyde medarbejderne frokost gennem en frokostordning, da det både kan være til gavn for medarbejderne og virksomheden. Når medarbejderne undlader at spise frokost, kan det nemlig føre til nedsat koncentration, hvilket kan have en negativ indvirkning på deres effektivitet og virksomhedens samlede produktivitet.