Fisk i hverdagen

Vi hører ofte fra sundhedseksperter, at vi danskere spiser for lidt fisk, og at en større andel af fisk i vores kost har positive effekter for vores sundhed. Men mange danskere er dog stadig tilbageholdende over for fisk, når valget i køledisken skal tages. Frisk fisk er ikke helt så billig som andre kødtyper, nogle synes det lugter, og for andre er det besværligt at tilberede. Som du måske har hørt, er nogle af det vigtigste egenskaber ved fisk D-vitamin og vigtige fedtsyrer. Men hvorfor er disse så vigtige, og hvad gør de ved vores kroppe? Det kan du læse mere om i denne artikel.

D-Vitamin

Der er rigtig mange positive effekter ved at sørge for at have rigelig med D-vitamin i kroppen. Blandt andet har forskning vist, at D-vitamin styrker vores knogler. Dette skyldes, at D-vitamin forbedrer tarmenes evne til at kunne optage den kalk, der er i vores kost. Derfra bliver kalken kanaliseret rundt i kroppen. Styrket optagning af kalk er dog ikke den eneste positive effekt ved D-vitamin. Immunforsvaret bliver ligeledes styrket, så hvis man ofte er syg, kan det skyldes manglende D-vitamin. Andet forskning har vist, at kroniske muskel- og ledsmerter i nogle tilfælde skyldes mangel på D-vitamin. Endelig er mangel på D-vitamin blevet forbundet med en øget risiko for kræft. Dette skyldes, at D-vitamin er helt essentiel for hvordan vores celler fungerer.

Omega-3-fedtsyrer

Omega-3 er betegnelsen for en familie af såkaldte umættede fedtsyrer, der også nogle gange omtales som fiskeolie. Grunden til at fisk er rige på omega-3-fedtsyrer skyldes rent faktisk de alger, som fiskene spiser. I vores krop fungerer omega-3-fedtsyrer som en form for smøring af nervetrådene i hjernen, så hjernen er i stand til at overføre nervesignaler. 

Mangel på disse fedtsyrer er blevet forbundet med såkaldte bipolære forstyrrelser, der viser sig som humørmæssige svingninger, der ligger et sted mellem depressiv og manisk. Kort sagt har omega-3-fedtsyrer en positiv indvirkning på humøret og den mentale balance. I nogle lande bliver patienter med varierende psykiatriske problemer rent faktisk anbefalet at indtage ekstra mængder omega-3-fedtsyrer. Fedtsyrerne er også kendt for at kunne dæmpe betændelsestilstande i led samt minimere smerter som følge af gigt. Her kan det dog være nødvendigt at indtage ekstra omega-3-fedtsyrer udover den man kan optage via kosten.

Nogle vælger at indtage både D-vitamin og omega-3-fedtsyrer i form af vitaminpiller. Dette kan også være en udmærket måde til at sørge for at få dækket sine behov. Fordelen ved at spise fisk er dog, at man udover at spise sig mæt, også får dækket sine vitaminbehov. Dermed får man spist sig mæt i de sunde fedtsyrer og undgår den usunde fedt, man finder i andre fødevarer.