Decembermåned har indtruffet, og i rigtig mange kontekster betyder det også, at julemaden har indtruffet. Allerede i november begynder de traditionelle julefrokoster at tage plads i kalenderen. Og hvad indebærer sådan en julefrokost typisk? De fleste kan nok genkende billedet af et tag selv-bord, hvor flæskesteg, fiskefileter, varm leverpostej, rejer og æg, frikadeller og ikke mindst rugbrød spiller hovedrollerne. Sådan er det hvert fald ofte, hvis der er tale om helt traditionel julemad. Måske du også har fået julemad via frokostordningen på din arbejdsplads?
Der er ingen tvivl om, at sådan noget mad kan noget helt særligt. Men efter utallige julefrokoster, kan man også gå en smule død i det. Vi kan ikke komme uden om, at der er tale om relativt tung med, og nogle gange kan det være nødvendigt at supplere med noget andet – noget mere lettere, men stadig noget, der skriger af jul.
Julen behøver ikke udelukkende være tung – lav en delikat salat
En god idé, hvis du gerne vil supplere lidt, er at fokusere på julesalater. Og her kan man med fordel fokusere på de råvarer, som er i sæson. Både hvidkål og rødkål er i sæson i decembermåned, og de kan udgøre hovedingrediensen i en lækker salat. Bland dem eksempelvis op med noget frisk og syrligt som appelsiner eller grapefrugt, og tilsæt ristede nødder i form af mandler eller hasselnødder. Miks herligheden med en marinade af eget valg, og du vil opleve, at hele salaten bliver bundet sammen.
Ret med and, jordskokker og grønkål
Hvis du er på jagt efter en hovedret, som vil imponere dine gæster, og som både er julevenlig, lækker og fungerer som alternativ til de meget tunge julefrokoster, har vi udformet en opskrift. Retten består i sin enkelhed af en symfoni af and, jordskok og grønkål.
Du skal bruge:
Ca. 1/2 grønkål
1 eller 2 andebryster afhængig af hvor meget kød, I vil have
Ca. 0,5 kg. jordskokker
1 dl. piskefløde
25 g. smør
Jordskokkerne skrælles, og 1/3 tages fra. Disse skal i ovnen, mens de resterende skal bruges til puré. Jordskokkerne til ovnen skal blot skæres i mindre stykker, lige have lidt olie og salt og derefter i ovnen. De bages, til de er bløde, men ikke udkogte, og gerne lidt sprøde udenpå. De, der skal bruges til puréen, skal blot koges bløde, så de kan stavblendes. Tilsæt smeltet smør og fløde, efter de er stavblendet og blend igen, indtil kontistensen er fløjlsblød. Smag til med salt.
Anden skal under alle omstændigheder steges på panden til en start, så stegeskorpen bliver sprød. Derefter kan man vælge at sætte den i ovnen eller udelukkende bruge panden.
Grøntkålen skæres i buketter og lynsteges på panden med lidt smør og salt. Herefter er du klar til at samle hele retten. Puré lægges nederst, herefter grønkål og til sidst anden øverst. De ovnbagte jordskokker kan blot lægges ved siden af, så de ikke mister sprødheden.
Både jordskokker og grønkål er i sæson, hvorfor du får mest muligt ud af smagen. Bon appetite!