frokost på hjemmekontor under corona nedlukning

Restaurantionsbranchen er en af dem, der er mest mærket af den nuværende situation i Danmark. Dette gælder over hele verden. Restauranter og caféer har lukket ned for gæster, hvilket sætter tydelig aftryk på bundlinjen. Nogle steder har man valgt at lukke helt ned, mens man andre steder tilbyder take away. Det er blevet nødvendigt at tænke kreativt, såfremt indtjeningen ikke skal gå helt i stå. Og heldigvis lader det til, at rigtig mange danskere er villige til at støtte lokalt op om spisestederne. Take away er én af måderne, man kan støtte op på. Mange steder opfordrer man også til at købe gavekort, som kan bruges igen, når der åbnes op. Som forbruger har du altså rig mulighed for at støtte dine yndlingsrestauranter, hvis du gerne vil sikre, at de også er at finde på landkortet, når tingene bliver “normale”.

Men hvad så med de dage, hvor du ender med at stå i køkkenet derhjemme og skal kokkerere? Det kan godt være svært at finde den store motivation til at lave noget rigtig lækkert. Ligeledes kan det være svært at komme på de gode idéer, når man føler, at det hele er gået lidt død. Det daglige aftensmadsmåltid kan dog udgøre en central del af dagen, så man kan med fordel gøre det lidt sjovt og spændende. For mange glider dagene lidt sammen, og rutinen bliver hurtig meget ensformig. Derfor kan det være rart at have et form for højdepunkt på dagen, som man kan glæde sig til. Og netop aftensmaden kan man glæde sig til, hvis man gør det til noget sjovt og hyggeligt og samtidigt kredser lidt om maden.

Fokus på et verdenskøkken

Vi kan hurtigt komme ind i en rutine, hvor vi laver de samme 5-10 retter på skift. Det er nemt, og vi ved, hvad det kræver. Men det kan også blive lidt kedeligt i længden. Og selvom mange mennesker potentielt har mere tid nu, end de plejer, så er det ikke sikkert, at det afspejler sig i madlavningen. Denne rutine kan man imødekomme ved at udfordre sig selv lidt og prøve noget andet. En af måderne er ved at tage udgangspunkt i verdenskøkkener – også dem, hvor du måske ikke er helt vant.

De fleste af os har pizza, pasta, burger, tortillas og lignende på madplanen i hovedet. Men hvad med dumplings, marokkansk gryderet og souvlaki? Hvis I er flere om madlavningen, kan I prøve en lille aktivitet. Den ene person får lov at vælge et land i verden (så bestemmer man selv, hvor udfordrende det skal være), og den anden person skal så finde på en ret, der ligger inden for det spænd. Hvorvidt I hjælpes ad med at lave maden, eller om den ene tager tjansen, er op til jer. Sidstnævnte giver selvfølgelig en mulighed for overraskelse.

Tag udgangspunkt i en ukendt ingrediens eller råvare

En anden måde at komme lidt ud af tryghedszonen er ved at fokusere på en råvare, der ikke er en fast bestanddel af jeres sortiment. Det kan både være som tilbehør i en ret eller som hovedingrediens. Vælg eksempelvis et stykke kød eller en bestemt udskæring, som I ikke har arbejdet med før, men måske har tænkt på som værende rigtig lækker. En idé til det kunne være svinekæber. Svinekæber er et stykke kød, der er velegnet til simremad. Og simremad betyder intense smage, dybde og tilberedning, der næsten passer sig selv. Man kan lave utroligt velsmagende mad med svinekæber, men det er alligevel de færreste, der har begivet sig ud i det. Det kan enten skyldes, at man ikke har smagt råvaren, og det derfor ikke lyder så appetitligt. Det kan også være, at det bare har lydt som noget, der var for avanceret at lave. Prøv det! Så garanterer vi næsten, at I ikke fortryder.

Den valgte råvare er helt op til jer og kan både være en grøntsag, et stykke kød, en bestemt bønne, en sovs eller noget helt andet. Held og lykke!