Sommervarmen skyller ind over Danmark, og det giver os lyst til kolde drikke og let sommermad. Heldigvis bugner supermarkederne af sommerens friske råvarer, der bare venter på at indgå i den helt rette opskrift på den perfekte sommerret. Her kan du finde inspiration til to opskrifter på let sommermad samt en nem opskrift på rabarbersaft, du kan køle dig på i skyggen.
Jordbær – gammel kending i nye klæder
Det er nok de færreste, der ser en salat for sig, når de tænker på sommerens helt store dansker-favorit: Jordbær. Langt de flestes tanker bliver nok ledt hen på barndomsminder om jordbær med kølig fløde, drysset med knasende sukker. Men jordbær kan så meget mere end blot at indgå som den ene partner i jordbær med fløde. Måske det er på tide, at jordbærret bliver genopfundet og opdateret så du kan bruge det lækre bær til mange flere sommerretter.
Eksperimentér med at introducere jordbærret i det salte køkken, som en frisk sommersalat med feta. Her kan du samtidig få glæde af den friske danske spinat og rucola, der giver det perfekte modspil til de søde jordbær. Top med en god feta og viola – din nye favorit sommerret!
Opskrift på frisk jordbærsalat med feta
Ingredienser:
- 100 g babyspinat
- 150 g rucola
- Finthakket rødløg eller forårsløg
- ½ bakke friske danske jordbær skåret i halve
- 200 g feta (skåret i tern eller smuldret)
- 2 spsk purløg finthakket
- Bland alle ingredienser sammen i en salatskål. Servér den lette sommerret med det samme og top med en hjemmelavet vinaigrette.
Vinaigrette dressing:
- 5 spsk god oliven olie
- 3 spsk eddike
- 1 spsk honning
- 1 spsk dijonsennep
- Et par drys tørret rosmarin
- Salt og peber
Pisk alle ingredienser sammen med en gaffel. Sørg for at senneppen er helt opløst og ikke klumper. Du kan med fordel ryste det hele sammen i et sylteglas med låg.
Den perfekte sommerret: Hornfisk
En anden sommerfavorit er hornfisk, der er i sæson fra april til juni. Hornfiskens lyse kød og lette smag gør den perfekt som en let sommerret på en varm aften. Du kan købe friske hornfisk i de fleste fiskeforretninger på denne tid af året.
Fremgangsmåde:
En hornfisk skal kun steges 2-3 minutter på hver side. Inden du steger fisken, kan du med fordel smøre den på ‘indersiden’ med sennep og drysse den med finthakket frisk persille og salt og peber. Læg derefter stykkerne ‘sammen’ så fisken kun steges på skindsiden og med sennep indeni.
Steg fisken i godt med smør, men ikke for længe da du gerne vil bevare friskheden.
Du er nu klar til at servere den friske hornfisk med en lækker jordbær-feta salat. Nyd den lette sommerret med et køligt glas hvidvin.
Hjemmelavet rabarber-drink
De lyse varme sommeraftener kan hurtigt blive til sommernætter – og det kalder på en lækker drink. Da det er sæson for rabarber, kan du give dig i kast med at lave din egen rabarbersaft – det er meget nemt. Saften går rigtig godt i miks med både gin og vodka – bare tilsæt isterninger og en skive lime eller lidt mynte. Du kan selvfølgelig også nyde rabarbersaften alkoholfrit.
Du skal bruge:
- 1 kg friske rabarber
- 1-2 liter vand
- Vaniljesukker eller stænger
- 400 g sukker
- 1 lime
Fremgangsmåde:
- Hak rabarberne i stykker på 1-2 cm.
- Sæt vandet i kog og tilsæt rabarber og vanilje
- Lade det koge op i 3 minutter og lad det derefter simre i 10 minutter
- Når saftens er kølet helt koges det op igen med sukkeret til det er opløst
- Tilsæt limesaften
- Saften opbevares på køl
Du kan lave et væld af drinks med rabarbersaft – kun fantasien sætter grænser!
Følg med på bloggen og få løbende inspiration til lækker sommermad.
Er du vild med sæsonbetonet mad?
Har du det ligesom os, at mad gerne må være sæsonbetonet? Så forstår vi dig 100%. Derfor tilbyder vi også et bredt udvalg af sæsonbetonede frokostordninger fra forskellige køkkener, der tager hensyn til årstid og sæsonens råvarer i frokostordningen. Vi leverer i hele Storkøbenhavn, Nordsjælland og Aarhus.