Gulerodskage - frokostordninger.dkHvad tænker du, når jeg siger grøntsager? Tilbehør til en større ret? Sund salat? Ovnbagt? Det, du formegentlig ikke lige tænker, i første omgang, er desserter. For vi forbinder normalt grøntsager med det salte køkken. Men det kan faktisk fungere som et rigtig fint indslag i en kage – enten som en skjult og dæmpet ingrediens, som næsten ikke er til at smage, eller som hovedrollen og smagsdominanten. Hvis du har svært ved at få spist de 600 gram frugt og grønt i hverdagen, som det anbefales, kan det desuden være en alternativ (og lidt sjovere) måde til at nå dét mål.

Men det store spørgsmål er så, hvilke kager du egentlig kan lave, og hvilke grøntsager der komplimenterer de søde smage? Du kan jo supplere med en sund frokostordning, hvis du bliver lidt småafhængig af de grønne madvarer.

Når grøntsagen spiller en stor rolle

Der er de kager, hvor det er meget åbenlyst, at grøntsagen spiller en hovedrolle. Her kan vi nævne:

  • Gulerodskage
  • Squashkage

Når vi snakker kager med grøntsager, er gulerodskagen måske den mest klassiske, vi kan komme i tanke om. Den har været på bordet så længe, at vi ikke længere tænker over, hvorvidt det er mærkeligt, at der faktisk er en grøntsag i. De fleste gulerodskager er relativt krydret, hvorfor de friske gulerødder spiller en perfekt rolle. Har du aldrig begivet dig ud i en gulerodskage, er det bare at komme i gang. Der findes adskillige gode opskrifter på nettet. I den forbindelse er det selvfølgelig essentielt, at du finder en opskrift, hvor frostingen/toppingen er virkelig god.

En squashkage har du måske ikke nødvendigvis hørt om. Ikke desto mindre er der tale om en kage, hvor squashen som grøntsag harmonerer perfekt med de søde toner. Saften fra squashen gør, at kagen bliver utroligt svampet, hvilket de fleste kagespisere sætter pris på. Og tilføjer du også nogle mørke chokoladestykker, er der virkelig grobund for en god dessert – lidt i stil med banankagen.

Kagerne, hvor grøntsagerne subtilt puttes i

Når det grønne spiller en mere afdæmpet rolle, kan man sagtens snige en masse sundt ind, uden det nødvendigvis påvirker den velkendte smag ret meget. Den ekstra ingrediens kan også blot komme som et frisk lille pust til den klassiske smag. Som et lille twist, der lige giver dét ekstra. Nedenfor følger et par eksempler på de kager, hvor du kan snige de grønne råvarer ind, uden at det “ødelægger” noget – tværtimod.

  • Raw cake med avocado/kakao-creme
  • Krydrekage med hvidkål
  • Brownie med rødbede

En simpel internetsøgning afslører, at der er masser af gode opskrifter og inspiration at finde derude, hvis du gerne vil mikse grønt med sødt. Og det er faktisk noget, der er rigtig sjovt at eksperimentere med. Du kan også finde opskrifter på ovenstående kager ved at foretage en søgning. Vælg din yndlings, og så er det bare i gang!

Den første bid, du tager, af en kage med ny smagsammensætning er næsten som en lykkepose. Du ved ikke helt, hvad du får. Der er risiko for, at du bliver skuffet, men der er også chance for, at du bliver rigtig positivt overrasket. Og netop dét er en del af det sjove!

Vi ønsker dig hvert fald held og lykke hos Frokostordninger.dk.