september kalender

Mange danskere er begyndt at tænke over, hvordan de kan nedsætte deres klimaaftryk ved at spise mere bæredygtigt. Hvis du er en af dem, kan dette simple råd hjælpe dig på vej: Spis råvarer i sæson lige nu.
Her kan du derfor blive klogere på ti frugter og grøntsager, der bliver høstet i Danmark lige nu. Du får også ideer til to lækre retter, der udnytter landets friske råvarer lige nu.

Flere fordele ved at spise råvarer i sæson

Når du køber dansk frugt og grønt, der er i sæson lige nu, så er du med til at spise lokalt. Du mindsker dermed delen af dine retter, der skal bruge en flybillet eller en jordomsejling for at nå frem til spisebordet. Så spis efter sæson – det giver virkelig pote i CO2 regnskabet – og der er faktisk flere fordele ved at spise råvarer i sæson.

Landmænd bruger sprøjtemidler til at bekæmpe skadedyr og ukrudt på markerne, men forskning fra DTU viser, at der findes spor af sprøjtemidler i væsentligt færre af de danske råvarer end i de udenlandske. Prisen er også en god grund til at lede efter det lokale grønne. Mængden af sæsonens friske danske råvarer kan nemlig mærkes på prisskiltene i supermarkedet og give en hjælpende hånd til at holde dit madbudget nede. Endelig er danske råvarer i sæson friskere end dem, der har været på en flyve- eller sejltur, så du kan gøre noget godt for dig selv, pengepungen og kloden ved at gå efter årstidens råvarer.

Danske råvarer i sæson i september

Tre af de råvarer, som de danske landmænd hiver op af jorden lige nu, er lækre danske kartofler, porrer og hvidløg. Nedenfor giver vi derfor en lækker opskrift på en kartoffelsuppe med porre, der kan varme selv de koldeste septemberdage.

Skal der en salat til suppen? Så er der masser at blande i! Blandt andet er både rødkål og æbler i sæson, hvilket kan blive til en lækker rødkålssalat med æblestykker. Opskriften finder du lige nedenunder i næste afsnit. Faktisk er mange kålarter i sæson som grønkål, kinakål og blomkål, og salaten kan også piftes op med andet sødt og surt som vindruer eller pærer, der også er i sæson i september.

Inspiration til to retter

Her får du opskriften på de to retter, som du kan lave til familien i september med årstidens danske frugt og grønt.

Cremet kartoffelsuppe med porre og hvidløg

Du skal bruge:

  • 4 kartofler som du har skrællet og skåret ud i store tern – gerne store kartofler
  • 2 porrer som er skyllet under rindende vand og skåret ud i skiver
  • 2 fed hvidløg som enten er hakket eller presset
  • 1 løg som er fint hakket
  • 2 dl. fløde eller mælk – efter smag
  • 2 spsk. smør
  • 1 liter kyllinge- eller grøntsagsbouillon
  • Salt og peber efter smag
  • Frisk og finthakket persille eller dild til at pynte retten til sidst
  • Eventuelt sprødstegt bacon til pynt og smag

Sådan gør du:

  1. Varm dit smør i en stor gryde over medium varme. Tilsæt løg og hvidløg og sautér indtil de er bløde – cirka et par minutter.
  2. Tilsæt dine friske kartofler og porrer til gryden, og så er det tid til at sautére igen i 5-7 minutter. Både kartofler og porrer skal være let blødgjorte.
  3. Hæld bouillonen i gryden, og lad suppen simre i cirka 20-25 minutter under låg, indtil kartoflerne er helt møre og klar til at blive blendet.
  4. Brug stavblender eller normal blender til at blende suppen, indtil den er lige så cremet, som du ønsker.
  5. Herefter kan du tilsætte madlavningsfløde eller mælk, hvis den skal være endnu mere cremet. Varm nu suppen igen, uden at lade den koge.
  6. Smag til med salt og peber. Her kan du bruge mere bouillon, fløde eller mælk for at lægge sidste hånd på suppens konsistens.
  7. Her kan du vælge at stege et par skiver bacon, indtil det er sprødt. Den sprødstegte bacon er en perfekt topping til kødspiserne, der giver et ekstra crunch og en salt smag.
  8. Server suppen varm – eventuelt med friskhakket persille eller dild på toppen som pynt – og smag.
  9. Din cremede kartoffelsuppe kan nydes med et stykke brød eller brødcroutoner.
  10. Opskriften kan tilpasses efter dine præferencer og tilgængelige ingredienser.

Sprød rødkålssalat med æbler

Du skal bruge:

  • Et halvt rødkålshoved som er snittet fint
  • 2 skrællede æbler – hvor kernehuset er fjernet – skåret i tynde skiver
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 håndfuld groft hakkede valnødder
  • Saften fra 1 appelsin
  • 1 spsk. honning
  • Salt og peber
  • Friskhakket persille til pynt

Sådan gør du:

  1. Find en stor skål, og kombiner fintsnittet rødkål med tynde æbleskiver.
  2. Pisk appelsinsaften med honningen og olivenolien i en mindre skål til dressingen.
  3. Hæld din dressing over rødkålen og æblerne i den store skål og bland det sammen.
  4. Drys groft hakkede valnødder over salaten for at tilføje en ekstra crunch.
  5. Så skal der smages til med salt og peber. Her kan du også tilføje mere dressing, hvis du ønsker det.
  6. Salaten kan nu serveres, men det er bedst at lade den trække i et kvarters tid, så rødkålen bliver lidt blødere, og så smagene bliver blandet mere sammen.
  7. Inden servering kan du huske at drysse din friskhakkede persille over salaten – det giver en frisk smag og mere farve til retten.

Den sprøde rødkålssalat med friske æbleskiver er perfekt ved siden af en hovedret, men den kan også bruges som en lækker og sund frokost. Denne opskrift kan også tilpasses efter dine præferencer ved at tilføje andre ingredienser som f.eks. tørret frugt, ost eller krydderurter.

Frokost efter årstiden

Hos Frokostordninger har vi et stort fokus på råvarer i sæson, og derfor samarbejder vi også med en række køkkener, som kan tilbyde bæredygtige frokostordninger, hvor der er særligt fokus på at anvende årstidens råvarer. Vi tilbyder forkostordninger i København, Nordsjælland og Århus, der består af råvarer udvalgt efter sæson.