Flere og flere vælger mad, hvor sundhed og økologi er det centrale for valget. Det er de færreste, som ønsker at indtage mad fyldt med sprøjtemidler, men nogle fødevarer indeholder faktisk flere sprøjtemidler end andre. Økologi er for forbrugerne et dyrere alternativ, så hvis du gerne vil leve mere økologisk, men ikke har mulighed for at gå 100 procent ind på økologi, så er der her nogle eksempler på fødevarer, der er måler højest på sprøjtegift, og kan være en fordel ikke at gå på kompromis med.

Sprøjtegiften er flittigt brugt hos landbruget og mere end 50 procent af Danmarks samlede areal er sprøjtet med gift. Det påvirker både madvarerne, men også den jord, som maden bliver groet i, og den jord påvirker ydermere grundvandet, som vi bruger til drikkevand. Derfor er miljøet og klimaets udvikling konstant i søgelyset, for desværre ser målingerne og resultaterne ikke godt ud for vores jord og dermed vores kost og drikkevand.

Hvad er økologi?

Økologisk produktion er kendetegnet ved en mere naturlig måde at dyrke fødevarer og jorden. Man bruger ikke kunstgødning og kunstige sprøjtemidler i hverken jorden eller på fødevarer. Økologi handler nemlig om at fokusere på det naturlige kredsløb i naturen, hvorfor man ikke bruger udefrakommende ressourcer, men fokuserer på jordens ressourcer.

Disse fødevarer indeholder flest sprøjtegifte

Vindruen er den fødevare, der indeholder flest sprøjtegifte. Vindruer, som ikke er økologiske, er blevet målt til at indeholde 30 forskellige sprøjtegifte, hvoraf sprøjtegiften har fyldt 73 procent af druerne. Derfor er det en snack, du gerne vil prioritere som økologisk for at undgå sprøjtegift. Derudover er kartofler, agurker, æbler, jordbær og tomater også på listen over fødevarer, som er kilde til en høj procent af sprøjtegifte, når det ikke er økologisk. Hvedemel ligger ikke i toppen af listen, men er stadig nævnt som en af de 10 fødevarer med høj procent af sprøjtegift og er en af de fødevarer, hvor prisen ikke har en afgørende forskel. I disse tilfælde kan det godt betale sig at vælge det økologiske for at undgå sprøjtegift i fødevarer. 

Derfor kan økologi påvirke, hvor sundt vores drikkevand er

Det er ikke kun vores madvarer, da vores drikkevand også påvirkes. I 2016 fandt man sprøjtegift i 25 procent af vandværkernes drikkevandsboringer. Tre år efter viste målinger, at tallet var steget til 45 procent. Men der er flere grunde til, at tallet er steget, når der bliver redegjort for denne eksplosive stigning af giftstoffer i drikkevandet. Det skyldes blandt andet, at man i dag kender til og analyserer flere stoffer i grundvandet, hvilket også gør, at der fremvises flere resultater for forskellige sprøjtegifte. 

Grundvandet ligger nede i jorden og stammer blandt andet fra regnvand, som faldt ned på jorden for et sted mellem 20-100 år siden. Det regnvand, som ikke fordamper, siver ned i jorden og bliver suget op af grundvandsmagasiner, hvorefter vi kan drikke det. Hvis jorden er fyldt med gift, kan det derfor have en indvirkning på det drikkevand, vi indtager. Økologisk landbrug arbejder ikke med sprøjtegift, hvilket gør det ud fra et miljøperspektiv til et bedre alternativ for drikkevandet.

Økologisk mad bliver mere og mere eftertragtet

Landbrug og økologi

Økologisk landbrug har fået en større rolle på danmarkskortet, fordi efterspørgslen for råvarer, der er naturlige og ikke indeholder spor af pesticider, er steget. Og det er ikke 

kun hjemme i Danmark, at landbruget kan mærke, hvordan forbrugerne ønsker økologiske råvarer. Man ser nemlig en stigende efterspørgsel i udlandet, som både indebærer nabolandet Tyskland og det asiatiske marked. I Tyskland er økologiske produkter inden for mejeri og æg steget hos økologisk landbrug. I Kina efterspørges mælkepulver, som kan bruges til fremstilling af modermælkserstatning.

Der er en god grund til at udlandet efterspørger de produkter i Danmark, som bliver produceret økologisk, fordi den sprøjtegift, man kan finde i mad, kan være yderst sundhedsskadeligt, når vi indtager det i for store mængder. Hvis økologi er et krav på din liste for den frokost, du ønsker, giver frokostordninger flere bud på økologiske frokostordninger på i København, Nordsjælland og Århus. 

Læs om mulighederne for frokostordninger i København, frokostordninger i Århus og frokostordninger i Nordsjælland her.