Restaurant, mad, koebenhavnTaget i betragtning af nedlukningen af Danmark, som vi har været vidne til i den sidste uge, er det nærmest mærkeligt at tænke på tiden før da. Tiden hvor vi ikke skulle skænke restaurantbesøg nogle bekymrede tanker. Derfor virker det næsten også som endnu længere tid siden, at vi snakkede om den måske mest vigtige hædring af restauranter verden over.

Sidste måned var det den tid på året. Den tid, hvor spændingerne på diverse danske restauranter steg til vejrs – måske i sammenkobling med en smule nervøsitet. Det er selvfølgelig uddelingen af de prestigefyldte og eftertragtede michelinstjerner, der er tale om. Uddelingen fandt sted mandag den 17. februar, og mediedækningen var på sit højeste i den efterfølgende tid. Særligt de københavnske restauranter plejer at være rigtig godt med i Michelinguiden, og i år var ingen undtagelse.

Læs mere om vores københavnske frokostordninger her

Den helt store vinder, som der har været meget snak om siden da, var den nyligt åbnede restaurant Alchemist. Alchemist genåbnede i sommeren 19 efter en større renovering, der har varet to år. Det skulle vise sig at bære frugt, da restauranten blev hædret med hele to michelinstjerner til uddelingen. Det vil også sige, at de gik fra 0 til 2 – ikke noget, der sker voldsomt tit.

Sammenlagt fik Danmark tre nye stjerner, samtidigt med at de mistede tre stjerner. Alt i alt bevarer “vi” altså vores 35 stjerner, der er fordelt over hele Danmark – og tilmed på Færøerne.

Hvordan startede det?

Den første Michelinguide skulle eftersigende været udkommet i 1900. Det er dækfabrikanten Michelin, der står bag, men konceptet har ændret sig meget med tiden. I guidens spæde start blev den delt ud gratis til de, der købte en bil. Formålet var at anbefale restauranter udenfor Paris, således at dækkene på bilen ville blive slidt, og der med tiden ville opstå et behov for at købe nye.

Man kan maks opnå tre stjerner i guiden. En stjerne betyder, at der er tale om en rigtig god restaurant i kategorien. To stjerner betyder, at restauranten er værd at tage en omvej for. Og tre stjerner betyder, at restauranten er værd at rejse efter. I Danmark har vi “kun” en restaurant med tre stjerner, hvilket er Geranium i København. Danmark blev tildelt sin første Michelinstjerne i 1983, som gik til Kong Hans Kælder, og siden da er det kun gået den rigtige vej.

I disse tider er det kun muligt at bestille take-away fra restauranter. Ikke desto mindre er det en vigtig måde, du kan støtte de lokale madsteder på.