Når det er vinter, bruger vi ekstra meget tid i hjemmet, hvor vi kan holde varmen og hygge os, mens regn og sne slår på ruden udenfor i den mørke og kolde tid. Dette er naturligvis forstærket af, at der bruges ekstra meget tid i hjemmet på grund af den aktuelle samfundsnedlukning, der betyder, at mange arbejder hjemmefra, og at vores sociale liv er stærkt begrænset. Hvad enten man vælger at se Netflix eller læse en god bog, så giver den ekstra tid i hjemmet også mulighed for at bruge tid på at forkæle sig selv med ekstra god mad, som kan give varmen i en kold tid.
Når det kommer til mad, så er vintertiden lig med simremad. Simremad er en fællesbetegnelse, som kan dække over en lang række madretter. Fælles for simreretter er, at de som oftest indeholder kød og grøntsager, som koges eller braiseres over lang tid. Dette er dog en mere traditionel definition, eftersom simreretter sagtens kan være vegetariske eller veganske. I takt med disse livsstilsformer vinder frem, så opstår der konstant nye ideer og opskrifter, som man kan lade sig inspirere sig af. Retter som coq au vin, osso buco og braisererede svinekæber er blandt klassikerne inden for simreretter, men i princippet er det kun fantasien, der sætter grænser.
Selvom simremad for nogen har et ry for at være besværligt og tage lang tid, så er det ofte ganske nemt at tilberede og har den fordel, at det i store træk passer sig selv, når det først er sat over, uden at du skal stå og være over det konstant. Der er desuden en række forskellige måder at tilberede på. En gryde med låg, en stegeso i ovnen eller en slowcooker er alle oplagte til at frembringe dejlige simreretter. Dog behøver simremad ikke nødvendigvis at tilberede i flere timer, som nogle tror. Det kommer helt an på hvilke ingredienser, der indgår.
Er du til simremad, kan du helt sikker finde mere inspiration her, hvor du får opskrifter på tre forskellige bryderetter – perfekt til de kolde måneder.
Velsmag der ikke vælter budgettet
En anden fordel ved simremad er, at der kan bruges en lang række smagfulde kødudskæringer, som er relativt billige og som giver en fantastisk smag, når de tilberedes over lang tid. Oplagte udskæringer til simreretter inkluderer eksempelvis bryst, bov, skank og tykkam. Disse udskæringer egner sig i mange tilfælde ikke til at blive tilberedt hurtigt grundet deres egenskaber og kræver derfor lidt ekstra kærlighed for at give det bedste resultat. Investeres dette, så kommer belønningen dog retur i form af møre og ikke mindst yderst smagfulde retter, der ikke vælter budgettet. I mange tilfælde vil kødet nærmes kunne pilles fra hinanden med en gaffel.
I denne vintertid er simremad samtidig et oplagt valg til at inkorporere de råvarer, som kendetegner vinterperioden. I Danmark er typiske vinterråvarer forskellige former for kål og rodfrugter, som også er velegnet til simreretter. Simremad har desuden den fordel, at det er velegnet til både at fryse ned eller sætte på køl. Derfor kan du med fordel lave en stor portion og derefter fryse ned og gemme til et senere tidspunkt. På den måde kan det let varmes op, og du har dermed en hurtig og velsmagende løsning til dine måltider, hvad enten du vil have en god frokost eller et aftensmåltid for hele familien.