Inden længe er det Mortens aften, og det betyder, at mange danskere vælger at servere Mortens and til aftensmad. Nogle gør blot lidt ekstra ud af aftensmaden denne dag, mens andre serverer et storslået måltid med and og tilbehør for et hus fuld af gæster. Uanset om du er til den ene slags Mortens aftens and eller den anden, kan det give rigtig god mening at læse med her.

Vi giver nemlig 3 gode og nemme tips og tricks til at sikre en god, lækker og saftig and.

And med tilbehør

Hvorfor spiser man Mortens Aftens and?

Mortens Aften er dagen før mortensdag og falder altid den 10. november. Traditionen tro serverer man Mortens and eller gås. Det gør man for at fejre biskoppen Martin af Tours, der efter sigende skulle have gemt sig blandt gæs, da han ikke ønskede at blive Biskop. Gæssenes larm afslørede ham, og han blev tvunget til at blive biskop. Som en straf over for gæssene, befalede han, at befolkningen skulle slagte én gås og spise den på Mortens Aften.

Da gås er både et stort og dyrt måltid, har mange i Danmark i dag erstattet gåsen med and, der både er billigere og mindre.

Tips der sikrer, at du får den bedste Mortens and

1. Fyld andestegen med lækkert fyld

En god Mortens and er fyldt op med fx. lækre svesker, æbler, rødløg, gulerødder, appelsin etc. Vælg dit yndlingsfyld. Det smager fantastisk og sikrer saft og smag til kødet.

2. Lav den i en sous vide eller langtidssteg den i ovnen

Der er ikke noget værre end tør and, og særligt Mortensaften. Men det kan desværre nemt ske. Hvis du laver anden i sous viden eller langtidssteger den (omkring 5 timer afhængig af størrelsen), undgår du dog tørt kød med næsten 100 procent garanti. Derfor er det et rigtig godt tips til dig, der skal lave årets Mortens and.

3. Skær den ud med en skarp kniv

Når anden er færdig, er det tid til at skære anden ud. Det kan dog være et stort stykke arbejde, især hvis du ikke har en ordentlig og skarp kniv. Gør dig derfor en tjeneste at bruge den skarpeste kniv i skuffen, når du skal i krig med Mortens and.

Tilbehør til anden

Anden er en vigtig del af måltidet Mortens aften. Men vi må naturligvis ikke glemme tilbehøret. Sørg derfor også for at købe ind til

  • Brun sovs med andefond/stegefedt fra anden
  • Rødkål evt. frisk rødkålssalat med appelsin, granatæble og nødder
  • Hvide kartofler
  • Brune kartofler

Mere inspiration?

På Frokostordninger.dk finder du hele vores blogunivers, hvor der er en masse opskrifter og inspiration.