Inden længe er det Sankt Hans, bålene rundt om i landet bliver tændt, og folk mødes og synger midsommervisen i flammernes skær. Det er en oplagt sommeraften at gøre lidt ekstra ud af middagen og måske endda invitere gæster til bålhygge og en lækker Sankt Hans menu. Står du nu og mangler inspiration til mad Sankt Hans aften? Så læs med her. Her kan du blive inspireret til, mad du kan servere den 23. juni.
Sådan sammensætter du en lækker Sankt Hans menu
Når du skal sammensætte en lækker Sankt Hans menu er det vigtigt at tænke over følgende:
- Hav begivenheden Sankt Hans i fokus
- Hav sommeren i fokus
- Tænk i sæsonens råvarer
- Harmoni mellem retterne
- Gæsternes præferencer
Her er vores bud på årets Sankt Hans menu, der har sommeren, gæsterne og hyggen i fokus.
Forret
Start Sankt Hans menuen med en lækker grillet forret. Prøv fx marinerede rejespyd på grill med en hjemmelavet chilimayo og en let salat. Grillet rejespyd med chilimayo og let salat er både lækkert og friskt, hvorfor det er en populær forret til en lun sommeraften som Sankt Hans aften. Kombinationen af chilimayo og salat tilføjer både krydderi og en let syrlighed til menuen. Det er en god start på Sankt Hans menuen. Hvis der er nogle i selskabet, der fx ikke spiser skaldyr, er det en god gestus at grille et alternativ. Det kunne fx være et grillspyd med grøntsager eller kylling.
Hovedret
Det centrale ved Sankt Hans menuen er naturligvis hovedretten. Servér grillet flankesteak, marineret kyllingebryst eller vegetariske alternativer efter dine gæster ønsker sammen med bagte kartofler fra grillen og en forfriskende vandmelonsalat bestående af rucola, rødløg og fetaost. Bagekartofler fra grillen er en skøn og velsmagende tilføjelse til enhver grillmenu, og så er den både smagfuld og nem at tilberede. Vandmelonsalaten tilfører et forfriskende element til maden Sankt Hans aften, da det både giver en sød og saftig kontrast til kartoflerne og kødet.
Dessert
Der er ingen dansk sommer uden danske jordbær. Hjemmelavet jordbærtærte er derfor en fantastisk dessert netop en aften som Sankt Hans aften. Du kan springe ud i at lave desserten helt fra bunden, men du kan også nemt lave en næsten hjemmelavet jordbærtærte ved blot at købe en færdiglavet mazarinkage, danske jordbær samt flødeskum og kagecreme. Det er selvfølgelig også helt okay at købe den helt færdiglavet fra bageren.
Slut af med snobrød og skumfiduser over bål
Det er altid en god idé at have begivenheden i centrum, når man skal sammensætte maden. Sankt Hans er naturligvis ingen undtagelse. Derfor er det selvfølgelig oplagt at få inkorporeret bålet i menuen. Har I et lille bål i haven, kan I med fordel slutte aftenens af med at lave snobrød og grille skumfiduser over bålet. Snobrød og skumfiduser over bål er en sjov og hyggelig måde at afslutte aftenen sammen med dine gæster. Det er hyggeligt for dine gæster, og alle kan få lov til at bage deres eget snobrød og lave skumfiduser over bålet.
Hvis du vælger denne menu Sankt Hans aften, får du samlet set en menu med god balance mellem forskellige smagsprofiler og teksturer. Den inkluderer også traditionelle sommeringredienser og har både grill og bål i centrum, hvilket passer perfekt til en lun sommeraften.