raavarer i saeson, frokostVi har før understreget vigtigheden af at spise råvarer i sæson. Hvorfor tænker du måske? Først og fremmest er der langt mere smag i råvarerne, når de naturligt er i sæson. Derudover er det også langt mere bæredygtigt at spise lokale varer i sæson, da man så undgår importen. Import kræver nemlig transport – nogle gange fra meget langvejsfra. Og det er, som man kan regne ud, ikke så hensigtsmæssigt, når vi kigger på CO2-kontoen.

Her i coronatiden, hvor restauranter holder lukket, er der rigelig chance for at få lavet noget god mad derhjemme. Potentielt har du også lidt mere tid og overskud til at eksperimentere og bevæge dig uden for din komfortzone. Så prøv at udfordre dig selv ved udelukkende at benytte råvarer, der er i sæson og skab på den måde også forudsætninger for nogle rigtig kraftige smage.

Hvis du har nogle specifikke krav til, at din frokostordning gerne må indholde sæsonfriske varer, kan du altid beskrive det i formularen. Så forsøger vi at finde køkkener, der netop har et vedvarende fokus på råvarer i sæson.

 

Råvarer i sæson og idéer til anvendelse

  • Asparges

Der er forskel på grønne og hvide asparges. Sidstnævnte er kortere tid i sæson end førstnævnte. Derfor er det bare at udnytte den skønne råvare, så længe du kan. Asparges er gode på den måde, at de både kan bruges tilberedte og friske. En frisk asparges fyldt med sprødhed er utrolig lækker som en sund snack, hvor du lige kan tilføje lidt dyppelse. Perfekt til en solrig dag, hvor sommeren lige så stille sniger sig på, og man igen kan nyde aftenen på terassen/altanen.

Som tilberedt mad er asparges rigtig god i en suppe. Her kommer smagen virkelig til sin ret, og med en konsistens der er cremet og lækker, har du virkelig udgangspunktet for en god forret.

  • Rabarber

Der prikkes hul på rabarber-sæsonen i maj, hvorefter den løber hen over sommeren. Det er en råvare, som rigtig mange forbinder med dansk sommer – og med god grund. Det er også en råvare, som mange har et nostalgisk forhold til, fordi den voksede i barndomshjemmet. Der er rigtig mange muligheder med rabarber. Du kender nok de fleste muligheder fra det søde køkken, men den kan også sagtens inkorporeres i det salte. Brug den eksempelvis som pure til en kødret, hvor du blot sparer på mængden af sukker. Prøv også at sylte rabarberen – det er perfekt til grillmad.

Af de mere klassiske retter, hvor rabarberen også er absolut fantastisk, kan der nævnes crumble og marmelade.

  • Kulmule

Kulmule er en fisk, der er udbredt i alle verdenshavene. Det er en mellemstor fisk, hvor mindste fangstmål er 40 cm. Maksimal størrelse 110-130 cm. Det er en art under torsken og er ligeledes lys i kødet. Den er relativ mild i smagen og kan sagtens erstatte torsken i en ret. Kulmulen er egnet til både stegning, kogning, dampning, bagning og så videre. Hvid fisk går rigtig godt til asparges, så hvis du vil inkorporere flere råvarer på listen her, er der en oplagt mulighed.

Udover ovenstående kan også champignon, mynte, spinat, kørvel og rødfisk. Vi håber, du har fået mod på at begive dig ud i køkkenet og afprøve nogle nye retter – held og lykke!