De fleste både børn og voksne holder af fastelavn. Det er dog nok af forskellige årsager. Grunden til at børn holder af fastelavn, er fordi de får lejlighed til at klæde sig ud som det, de allerhelst gerne vil være. Og voksne holder af fastelavn, fordi de får lejlighed til at mæske sig i dejlige fastelavnsboller.

Fastelavnsboller er indenfor de senere år steget gevaldigt i popularitet, og de kan i dag fås i et utal af smagsvarianter med mange forskellige slags lækkert fyld og pynt, og hvor bunden er lavet af marcipan. Der er ikke den bager, konditor, eller café, som ikke har sit eget bud på, hvordan en fastelavnsbolle skal se ud, og ikke mindst hvordan den skal smage. Derfor giver vi nedenfor naturligvis også vores bud på en opskrift på lækre fastelavnsboller. Det er den gode gamle udgave med remonce og vaniljecreme, som er lige til at gå til.
Men hvad er årsagen egentlig til at man spiser fastelavnsboller? Læs videre og find ud af hvorfor.


fastelavnsboller - frokostordninger

Traditionen bag fastelavnsboller

Hvorfor er der blevet en tradition at spise fastelavnsboller?
Traditionen stammer fra middelalderen, hvor man inden for kristendommen op til påske afholdt en faste, som varede i hele 40 dage, hvor man skulle undgå nydelse, og altså også mad.
I dagene op til fasten, sørgede man for at fylde kroppens maddepoter godt op.

Det gjorde man blandt andet på det, man kaldte flæskesøndag og flæskemandag, som i dag kaldes fastelavnssøndag og fastelavnsmandag. På disse to dage spiste man masser af kød, og på den allersidste dag inden fasten gik i gang var det altså de søde boller, man fik. Og det er denne traditionen, der har holdt ved lige siden, om end selve fasten er røget i glemmebogen.

Her får du vores opskrift på fastelavnsboller ca. 8 stk.:

Ingredienser til dej:
50 g gær
125 g smør
2.5 dl mælk
2 æg
1 tsk salt
3 tsk sukker
450 g hvedemel

Ingredienser til fyld:
2 æg
2 spsk sukker
1 spsk Maizena majsstivelse
2 dl mælk
½ tsk vaniljesukker

Ingredienser til glasur:
1 spsk vand
2 spsk kakao
100 g flormelis

Fremgangsmåde:

  • Rør gæren ud i lunet mælk. Herefter rører du smeltet smør æg, salt og sukker i. Så røres melet i, og til sidst ælter du dejen sammen, og stiller den til hævning i omkring en halv time.
  • Mens dejen hæver laver du kagecremen ved at piske æg og sukker sammen, og herefter pisker du mælk og mel i. Til sidst bringes cremen i kog under omrøring.
  • Herefter deler du dejen i to lige store halvdele, og ruller hver halvdel ud til en firkant på omtrent 30×30 cm.
  • De skal hver deles i ca. ni firkanter på 10×10 cm.
  • Dernæst placeres en teskefuld fyld i firkanten og dejen lukkes sammen, så det bliver til en lille bolle.
  • Bollerne placeres med lukningen nedad på en bageplade med bagepapir, og bages i ovnen ved 200 grader i ca. 10-15 minutter.

Når bollerne er bagt færdige, skal de afkøles inden glasuren kommes på.

Glasuren laver du ved at røre kakao og flormelis sammen med kogende vand.

Velbekomme og god fastelavn.

Se her hvis du har brug for mere inspiration til lækre opskrifter. Og her får du 3 tilbud til frokostordninger