kolde friske forårsruller kold mad

Når sommeren melder sin ankomst, ændrer vores præferencer sig ofte fra varme retter til mere lette og kolde måltider. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i en verden af kold mad. Selvom vinteren normalt får os til at søge varme og trøstende retter på grund af det kolde og grå vejr, er sommeren kendt for sine lune temperaturer, der gør os mere tilbøjelige til at nyde forfriskende og lette måltider. Hvis du har brug for inspiration til at tilberede lækker kold mad, behøver du ikke lede længere – du er kommet til det rette sted!

Kold mad kan være alt lige fra lækre sommersalater og sandwiches til friske forårsruller og poke bowls. Nedenfor præsenterer vi tre lækre retter med kold mad, som du kan lave denne sommer. 

Rugbrødssandwich med Lakserilette

Server lækker og kold mad i form af skønne sandwich, som kan nydes på en varm sommerdag. 

Ingredienser til rugbrødssandwich:

  • Rugbrød
  • 1 spiseske Olivenolie
  • Salt
  • 1 Agurk
  • Ærteskud, 50 gram

Ingredienser til lakserillette:

  • Varmrøget laks, 250 gram
  • Cremefraiche, 100 gram
  • ½ Citron
  • Peber
Fremgangsmåde
  1. Efter den varmrøgede laks er skilt fra skindet, bliver den blandet med creme fraiche i en skål for at få en lækker og cremet rillette. 
  2. Derefter tilføjer vi et strejf af friskhed med citronsaft og en snert af peber for at fremhæve smagen endnu mere. 
  3. Nu er det tid til at tænde ovnen på 180 grader og forvandle almindelige rugbrødsskiver til sprøde, gyldne godbidder. Skiverne fordeles omhyggeligt på en bageplade og giver et dryp af velsmagende olivenolie samt en knivspids salt. Efter en kort tur i ovnen på kun 5 minutter vil brødet forvandles til sprøde, lækre stykker, som giver en dejlig kontrast til den bløde lakserillette. 
  4. Mens brødet er i ovnen, kan du vaske agurken og ærteskuddene. Derefter høvler vi lange og elegante bånd af agurken med en kartoffelskræller for at tilføje et element af friskhed. 
  5. Når brødet er klart skal sandwichene anrettes. Lakserilletten placeres ovenpå en brødskive og toppes med arguke-bånd og ærteskud, som til sidst krones med en ekstra brødskive. 

Nu er du klar til at nyde dejlig kold mad i form af en udsøgt sandwich, der enten kan serveres som en overdådig forret, en luksuriøs frokost eller let aftensmad.

Kold mad med friske forårsruller

Forårsruller med dybstegte, mango og peanutdip er dejlig koldt mad på en frisk sommeraften. Det er både muligt at købe dybstegte rejer, som blot skal i ovnen, eller selv lave dem fra bunden. 

Ingredienser til dybstegte rejer:

  • Store rejer (kogte eller ukogte), 200 gram
  • Pankorasp
  • Hvedemel
  • 1 æg
  • salt og peber
  • ½ liter solsikkeolie (eller en anden smagsneutral olie)
Fremgangsmåde
  1. Stil tre dybe tallerkner frem. I den ene hældes lidt pankorasp i sammen med salt og peber. I den anden tallerken lidt hvedemel og i den sidste 1 sammenpisket æg. 
  2. Rens og pil rejerne. 
  3. Vend dem derefter i mel, æg og til sidst pankorasp. 
  4. Opvarm olien i en gryde, så det får en temperatur på omkring 180 grader. Du kan eventuelt bruge et sukkertermometer. 
  5. Når olien er klar lægges rejserne i olien indtil de er gyldne. 
  6. Tag de færdige rejer op og læg på en tallerken med køkkenrulle, som kan suge fedtstoffet til sig. 

Ingredienser til forårsruller:

  • 1 mango
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 bundt forårsløg
  • Friske koriander (kan erstattes med frisk basilikum, hvis man foretrækker det)
  • Glasnudler, 100 gram
  • Rispapir
  • Sød chilisauce
  • Frosne edamamebønner, 200 gram
  • Saltede peanuts
  • Lime

Ingredienser til peanutdip:

  • Peanutbutter, 150 gram
  • 1½ dl kokosmælk
  • 3 spiseske sojasauce
  • 2 cm ingefær
  • 1 lime
Fremgangsmåde
  1. Bland peanutbutter sammen med kokosmælk, sojasauce, fint revet ingefær og limesaft for derefter at sætte del på køl. 
  2. Rens peberfrugt og forårsløg og skær herefter mangoen, peberfrugt og forårsløg i tynde strimler. 
  3. Følg pakkens anvisning og kog glasnudleren. 
  4. Hæld kogende vand over de frosne edamamebønner og hæl vandet fra, når de har fået den rette konsistens. Drys med salt.  
  5. Hak peanuts og server dem i en skål som tilbehør. 
  6. Hæld vand i et tærtefad og vend et rispapir i vandet. Læg der herefter på et skærebræt og fyld den med koriander, rejer, mango, peberfrugt, glasnudler og forårsløg. Dryp en teske chilisauce inde i rullen. 
  7. Fold enderne af rispapiret over fyldet og rul den stramt. 
  8. Gentag punkt 4 og 5 for alle dine rispapir. Når alle er forberedt, kan de anrettes på flot et fad. 

Husk at servere forårsrullerne med peanutsauce, hakkede peanuts og limefrugter skåret ud i både. 

Frisk kyllingesalat med jordbær og avocado

Lækker, kold og farvestrålende mad med masser af næring. 

Ingredienser til salaten:

  • 4 kyllingebrystfileter
  • Frisk babyspinat, 100 gram
  • Jordbær, 250 gram
  • 2 avocadoer
  • 1 rødløg
  • Mozzarellakugler, 250 gram
  • Pekannødder, 100 gram
  • 1 spiseske ahornsirup

Ingredienser til senneps dressing:

  • 2 spiseske mayonnaise
  • 1 spiseske grov sennep
  • 2 teske dijonsennep
  • 1 spiseske honning
  • salt
  • peber
Fremgangsmåde
  1. Tilsæt en passende mængde salt og peber til kyllingebrystfileterne og steg dem enten på en grill eller pande til de er gennemstegte. 
  2. Rens babyspinat-bladene grundigt og derefter fordel dem i et salatfad. Skær avocado og jordbær i skiver samt rødløget i tynde skiver. Fordel dem sammen med mozzarellakuglerne i fadet for at skabe en farverig og indbydende salat. 
  3. Når kyllingen er færdig, kan samme pande anvendes til at riste grofthakkede pekannødder. Tilsæt ahornsirup til nødderne og hold dem forsigtigt på varmen indtil siruppen er fordampet og nødderne er karamelliserede. Drys dem herefter over salaten. 
  4. Skær kyllingen i skiver og anret pænt dem i salaten. På den måde kommer både smag og udseende til sin ret. 
  5. Nu skal dressingen forberedes. Rør alle ingredienserne sammen og dryp den over salaten.

Nu er din kolde madret klar til servering eventuelt med groft brød som tilbehør. 

Kold mad passer også perfekt til frokost i dagligdagen, og derfor er det naturligvis også muligt at få en firmafrokost med både varm og kold mad hos frokostordninger.dk.