“Æblerne kommer”. Ja, det kunne næsten lyde som en dårlig dommedagskomedie fra 80’erne. Men løgn er det ikke. Hvis du har strejfet rundt i naturen på det seneste, er der også god chance for, at du har spottet et æbeltræ eller to. Og nu begynder de lige så stille at være plukkeklar, så du kan nyde et bid af en af Danmarks bedste råvarer (hvis du spørger os hvert fald). Der findes adskillige æblesorter, så det er bare med at komme i gang med at inkorporere dem i madlavningen, bagningen eller de daglige snacks og prøve nogle forskellige smage af.
Vidste du, at Elstar er den største æblesort i Danmark? (dst.dk 2017)
Nogle af de mest populære æbler, vi har herhjemme, er Ingrid Marie, Belle de Boskoop og Pink Lady. Hvert æble har sine styrker, og særligt parametre som sødhed og surhed svinger meget fra sort til sort. Netop af den grund er der også mange forskellige muligheder, i forhold til hvordan de kan bruges i retter.
Har du en kærlighed for æbledesserter? Hvis jeres virksomhed beskriver, at I gerne vil have dessert som ekstra tilvalg i frokostordningen, er der god chance for noget æble, taget sæsonen i betragtning.
Du kan med fordel tage udgangspunkt i sommeræblerne, som er de mest relevante at snakke om lige nu, og som er i sæson fra august til hen i oktober. Æblerne her tæller Discovery, Guldborg, Sunrise og Rød Gråsten. Disse kan alle bruges til følgende retter.
Morgenmad:
Morgenmaden er en af de mest ideelle tidspunkter at spise æbler på. Især fordi der er så mange måder at bruge æblet på her. De søde og sure toner kan bruges til enten at skrue op eller ned for en morgenmad. Hvis du bruger æblerne rå, giver de både teksttur og syrlighed til retten. Det er typisk i den rå udgave, at de er mest syrlige. Her fungerer de særligt godt til en grød, da de opvejer den meget bløde konsistens. Grøden kan sådan set tage sig ud på mange forskellige måder. Det kan være en chiagrød med tilsat vanilje eller kardemomme, det kan være en havregrød med kanel. Hvis du udelukkende tilføjer æbler, er det vigtigt, at grøden har lidt sødme (afhængig af hvor surt eller sødt, du foretrækker det selvfølgelig).
Ønsker du en anden konsistens end de rå æbler, kan du lave kompot ud af dem. Det kræver blot, at du skærer æblerne i grove tern og koger dem med en meget lille smule vand. Du kan tilsætte dine yndlingskrydderier – kanel, kardemomme, chilli, vanilje etc. Når æblerne er kogt og bløde, bruger du blot en stavblender til at opnå den mosede effekt. Det er en rigtig fin basisopskrift på kompot og kan bruge sammen med skyr (som en lidt sundere æblekage), med ost, i en trifli o.s.v.
Frokost:
Rugbrødsmaden er en genganger for rigtig mange folk, når det kommer til frokostbordet. Og det kan måske umiddelbart have en negativ klang, fordi rugbrødsmaden for mange også bliver en smule kedelig. Sådan behøver det dog ikke at være, og æblet kan spille en lækker birolle. Vi har valgt at tage udgangspunkt i pålægssalaten, da den ofte kan blive en smule tung. Det er her, æblet kommer ind. Brug den i en klassisk æggesalat, hvor den tilføjer den helt rigtige mængde af syre, som gør retten meget mere afstemt. Æblet skæres blot i små tern – jo større tern, jo mere tekstur – så det er til individuel vurdering. Hvis du tænker i tunge pålægssalater, er æblet faktisk velegnet i en stor del. Hønsesalat er også en favorit herinde! Men de bedste resultater kommer ofte, når du prøver dig frem.
Aftensmad:
I afetensmaden er æblet oplagt i en salat! Den fungerer utroligt godt med en grøn salat, hvor den bærende råvare er salat, grønkål, spidskål eller lignende. Hvis du også supplerer med kerner eller nødder (pinje, solsikke, mandler, valnødder), skaber du grundlag for en virkelig lækker salat. Vi vil gerne love, at den også kan stå for sig selv som en hovedret.
Vil du brug æblet lidt mere kreativt, fungerer det også rigtig godt med tunge kødretter. Særligt det umami-fyldte svinekød harmonerer perfekt med de syrlige toner. Prøv at begive dig ud i at sylte nogle små stykker æbler – de kan bruges direkte i samspil med kødet. Og selve syltningsprocessen er så nem, at dine børn sagtens kan stå for det! Alternativt vil en syrlig kompot også fungere godt med grisen. Vær opmærksom på, at morgenmadskompotten nok vil være for sød til formålet, så suppler med noget syrlighed og skær lidt ned på mængden af søde krydderier.
Held og lykke!